Mat du måste prova i Riga

Publiceringsdatum: Dec 04, 2019 12:59:11 PM

Lettlands huvudstad Riga ligger inte så långt bort från Sverige. Men ändå så är matkulturen ganska annorlunda. Det är klart att många råvaror och rätter är de samma, men Rigas cuisine är också inspirerat av Ryssland och dess traditioner. Det bjuder på en härlig kombination som börjar bli välkänd. Du kan verkligen äta gott i den här staden!

Maizes Zupa är en traditionell efterrätt. Det är mörkt rågbröd som först torkas i ugn för att sedan kokas ihop till en tjock, söt kompott. Den serveras tillsammans med äpplen, kanel, russin, plommon och vispad grädde.

På flera ställen så serverar de pelmeni. Det är en sorts ravioli eller dumplings som är väldigt populära och även säljs färdiggjorda i butikerna. De görs med ganska tunn, ojäst deg och fylls vanligtvis med olika sorters köttfärs, men kan också innehålla svamp eller fisk. Många gånger så serveras de i en buljong men alltid med crème fraiche och ofta med gräslök.

Lettlands nationalrätt är Pelekie zirni ar speki. Det vill säga grå bönor med lök och bacon. En härlig gryta som verkligen värmer själen. De serveras vanligtvis till jul eftersom de anses vara turbringande. Men du kan hitta dem var som helst, för de äts inte bara som en måltid utan även som mellanmål på barerna.

Om du besöker Riga på sommaren ska du se till att prova på deras kalla soppa med rödbetor. Den är god, uppfriskande och vacker att se på. Här blandas kokta rödbetor med dill, kokt ägg och gurka. Bättre kan det inte bli.

Rasol är en traditionell potatissallad som görs i flera lager. Potatis blandas med kött eller fisk, hårdkokta ägg, grönsaker och gräddfil, samt majonnäs. Det blir en vacker sallad som har flera olika variationer. Ofta så lägger man i äpple eller rödbetor också.