Blogg

Wiens 3 bästa pubar

skickad 15 maj 2019 05:01 av Anders Björk

En pub ska vara välkomnande och mysig. Du ska kunna äta och dricka något gott utan att klä upp dig. Lite som en enklare form av bar, med en härlig atmosfär. Wien har flera bra pubar. Vissa har österrikisk inriktning medan andra satsar på irländsk, engelsk, australiensk eller annan sorts stämning.

En riktigt bra pub är Bier&Bierli. De serverar främst centraleuropeisk mat och du kan bland annat få goda schnitzlar av olika slag, gulasch eller korv. Det finns också bra alternativ för de som är vegetarianer, glutenintoleranta eller har andra särskilda önskningar. Ölen är god och varierad, du kan i princip få vilken sorts öl som helst här. Musiken gör bara stället ännu mer inbjudande. Väggarna är fyllda med olika ölburkar vilket ger puben dess karaktär.

Crossfield’s Australian Pub är en härlig Aussie-pub med en intressant meny. Förutom flera goda sorters öl och andra drinkar så serverar de kängurubiffar och liknande specialiteter. Men de har även mat från olika delar av världen, bra även för vegetarianer eller de som bara vill ha något litet tilltugg. Inredningen är inspirerande med flera detaljer från undersidan som det kallas på engelska. Vid varmare väder kan du med fördel sitta ute och äta.

1516 Brewing Company har ofta fullt av folk, så se till att boka i förväg eller vara där i god tid. Du kan prova deras egna öler, det är alltid en fördel när bryggeriet har sin egen pub. Välj olika storlekar på sejdlarna. Allt från en deciliter upp till 1,5 liter, vilket gör det lätt att smaka flera stycken samtidigt. Maten är också god och stämningen ligger högt. Till lunch har de alltid Dagens rätt till en billig penning. Annars kan du alltid välja från deras meny som har allt från snacks och korv till schnitzlar och revbensspjäll.

Det finns förstås fler trevliga ställen i Wien, men detta är 3 av de bästa.

Planera vårens resa

skickad 29 nov. 2018 04:38 av Anders Björk

Nu börjar verkligen vintern anlända till i stort sett hela vårt avlånga land. På med vantar och mössor för nu tar det många månader innan det blir vårjacka på igen. Som tur är kan man planera en resa under tiden. Då kan man åtminstone i sinnet vara någon annanstans för ett tag.

Och jo jag vet, det är ju faktiskt möjligt att göra livet mysigt här hemma under vintern också. Och med tända ljus, lite soft musik och en kopp te så kommer man långt. Men jag och många med mig lever upp när det är varmt, långa dagar och soligt.

Och när man nu har lärt sig att de där långflygningarna till Thailand eller Florida kanske inte är helt bra för jordens framtid, så får man allt hålla sig hemma under vintern och flura på vart man ska resa som ligger lite närmare till.

För det finns ju många trevliga platser i Europa som bara väntar på att bli upptäckta. Man kan tågluffa eller varför inte bila i en elbil. Eller så flyger man, men bara i tre timmar jämfört med 12 timmar.

Om man vill åka tåg till södra Europa så skiljer tiderna sig rätt ordentligt åt. Till Milano kommer man till exempel på cirka 22 timmar, medan en tågresa till Malaga som tar hela 34 timmar. Många gånger krävs det dessutom ett antal byten på vägen, något som kan vara lite stressande eftersom tågstationer kan ha en tendens att vara rätt stora och förvirrande.

Nåja, bara man tänker sig för när det gäller att hålla nere flygandet så finns det fortfarande många möjligheter att resa i Europa till våren.

Storstadssemester i maj – vart åker man?

skickad 5 maj 2018 05:44 av Anders Björk

För många är maj en månad med fulltecknad kalender. Ofta är det fullt hallå på jobbet samtidigt som solen tittar fram och trädgårdar ska fixas, sommarstugor väckas ur sin vinterdvala och båtar läggas i sjön. Dessutom är slutet av maj också en tid som består av mycket studenter, och som alla vet, är ju studenten det största som finns och inget man som nära anhörig får missa.

Om man nu trots allt detta faktiskt har tid över att resa i maj så är det bara att lyfta på hatten. Maj är en fantastisk månad att resa i Europa. Så vart ska man då åka om man vill uppleva storstad i maj.

Det första tipset är Wien. Staden varifrån sachertårtan kommer. En av anledningar till att Wien är en så härlig stad att besöka i maj är att här finns en av de största marknaderna i Europa. Ett besök på Naschmarkt, som har öppet mellan måndag och lördag är en fröjd! Men på lördagar får man vara beredd på att det är väldigt mycket folk.

En annan uppsida med Wien är att de faktiskt producerar riktigt bra vin i Wien (I know!). En solig kväll i maj är det riktigt trevligt att prova viner på en Heuriger som är en sorts vintaverna. Man hittar dessa ställen i utkanten av skogen Deutschordenswald.

Håll utkik här på bloggen för fler tips på trevliga ställen att åka på storstadssemester till.

Strosa runt i Malaga

skickad 25 jan. 2018 06:37 av Anders Björk   [ uppdaterad 25 jan. 2018 06:37 ]

De flesta som drar till Spanien för att fly den svenska vintern åker till Malagas flygplats. Därifrån tar de sig sedan vidare till någon av alla städer längs den spanska sydkusten. Få väljer att stanna upp och utforska Malaga. På senare år har dock fler och fler valt att semestra ett par dagar i Malaga, antingen som en weekend eller som ett sätt att börja eller avsluta sin semester i Spanien på.

Så vad hittar man då när man strosar runt i Malaga. Jo en väldigt trevlig stad med bra shopping, massor av sevärdheter, god mat i form av bland annat tapas och en rad hotell med pool på taket. Så efter att ha njutit av stadens utbud i ett par timmar kan man enkelt ta sig tillbaka till hotellet (Malaga är kompakt och man tar sig lätt fram till fots) och masa sig upp till poolen på taket och slöa i ett par timmar innan det är dags att ge sig ut på stan igen för att hitta en bra restaurang för kvällen.

Så missa inte att boka in ett par dagar i Malaga om du flyger till Malaga airport!

Dessa gröna sköna öar

skickad 20 dec. 2017 04:22 av Anders Björk

När jag reser bort till sol och värme vill jag egentligen ha mer än just bara solen och värmen. Jag vill också ha grönska i överflöd. Jag vill att det ska blomma och prunka i varenda hörn dit jag åker. Öar som Madeira (Portugal) och Korfu (Grekland) är exempel på öar som trots sitt varma klimat ändå har en imponerande blomsterprakt.

Nackdelen med de gröna öarna är förstås att det regnar lite mer här, konstigt vore det väl annars. Men nu tror jag att man kan stå ut med lite regn i 1-2 dagar om man ska spendera 2 veckor på Maderia eller Korfu.

Jag har egentligen inget behov av att vandra för att se naturen. Det räcker att den bara är där, på ett naturligt sätt i vardagen. Oavsett om det är när man åker med bilen längs vägarna eller om man vandra omkring inne i Funchal eller Korfu stad. Jag vill att grönskan liksom ska tränga sig på överallt hela tiden. Det är då jag trivs som bäst. Dessutom blir ju semesterfotografierna så mycket vackrare om det är grönt och skönt runtomkring.

Weekend i Edinburgh

skickad 1 dec. 2017 05:38 av Anders Björk

Om du har några dagar att spendera i Edinburgh, vad får du då inte missa? Här listar vi några måsten när du är på weekendresa i Edinburgh.

Royal Mile
Edinburghs mest kända turistattraktion är nog Royal Mile, trots att "attraktion" inte är riktigt rätt ordet, eftersom Royal Mile är så mycket mer än bara en enda sak. Här hittar du allt från pubar till affärer och gatan är kantad av sevärdheter.

St. Giles Cathedral
Du kan inte undgå denna pampiga katedral med kronformat torn. Kyrkan är inte bara vacker på utsidan, den är lika vacker på insidan också.

Scotch Whisky Experience
Nära Edinburgh Castle, hittar du Scotch Whiskey Experience. Även om du inte älskar whisky är det här något värt att besöka. Du kan välja bland en mängd olika turer och även se en samling på mer än 3 300 flaskor Whiskey.

Camera Obscura
Om du är på humör för ett roligare sätt att spendera en timme eller två i Edinburgh ska du kolla in Camera Obscura och World of Illusions intill ingången till Edinburgh Castle. Detta interaktiva museum är fyllt med optiska illusioner och roliga pussel - och från tornet har du en en fantastisk utsikt över staden.

Edinburgh Castle
Edinburgh Castle hittar man överst på Royal Mile. Fästningen syns från nästan hela stan. Inne i fästningen finns bland annat Skottlands kronjuveler.

Dessutom får du ju förstås inte missa att shoppa, gå på konstgallerier och dricka afternoon tea!

Sommaren är här

skickad 4 juli 2017 01:26 av Anders Björk

Då var den svenska sommaren äntligen här. Som vi har längtat. Ja, de flesta av oss i alla fall. Det finns ju de som tycker bättre om vintern, men jag skulle säga att de är i klar minoritet.

Men visst är det konstigt att vi längtar så som vi gör? För i vårt huvud där under vintern när vi tänker på sommaren, då glömmer vi liksom bort att en stor del av sommaren består av dagar där temperaturen bara nosar sig upp till 17 grader och att det kan gå flera dagar i sträck med bara moln och regn.

Det är som om vi tror att alla somrar är som den där kanon sommaren nittonhundranågonting. Och även den sommaren bestod garanterat av rätt många dagar med dåligt väder, fast det har vår hjärna filtrerat bort.

Men visst är sommaren ändå härlig, man kan ju faktiskt för det mesta klara sig utan jacka när man går ut.

Med tanke på den svenska sommarens nyckfullhet, så är det inte så konstigt att vi reser så mycket som vi gör. För om man vill vara säker på att få en solig och varm semester så måste man nästa bege sig till Rhodos i Grekland eller Torrevieja i Spanien för att nämna några populära destinationer runt Medelhavet. Där kan vi vara säkra på att få den där drömmen av sommaren uppfylld.

För sommaren är ju inte bara att bada i havet, man vill ju sitta på en uteservering långt efter att solen har gått ner utan att frysa. Man vill ta tidiga morgonpromenader och njuta av stillheten samtidigt som det faktiskt är varmt. Allt sådant får man om man reser till Medelhavet.

Det man ska vara medveten om är ju dock att man kanske får lite väl mycket värme om man reser till Grekland eller Spanien i Juli, för det kan bli väldigt varmt. Upp mot 35 grader är inte ovanligt. Och då kanske man rentav längtar hem till Sverige istället. Aldrig är man riktigt nöjd. :-)

Bada i Alanya

skickad 9 juni 2017 05:26 av Anders Björk

Alanya är en populär badort i södra Turkiet, ca 150 km öster om Antalya. Öster och väster om Alanya hittar du några av de bästa stränderna i hela Turkiet, vilket har gjort Alanya till den populära ort för bad och strandliv den är idag.

I gamla stan hittar du många gamla hus, torn och moskéer samt en fin liten hamn. Vid vattnet finns det gott om trevliga små barer, tehus, kaféer och restauranger. Man behöver aldrig gå törstig eller hungrig här.

Högt över Alanya hittar du ett imponerande citadell som vakar över staden. Nedanför citadellet hittar du havsgrottor och vanliga grottor. Vissa kan endast nås med båt, men du kan gå till fots för att komma den mest kända, Damlatas. Den vackra grottan har en mängd imponerande stalaktiter och stalagmiter med en fuktig varm atmosfär som sägs vara till nytta för astma.

Om man reser till Alanya med barn är en stor attraktion vattenparken nära Alanyas centrum. Här finns det gott om olika pooler och vattenrutschkanor att uppleva. Det finns också ett fint område med solstolar för trötta föräldrar att vila upp sig på.

Vill du resa till Grekland, men vet inte vart?

skickad 9 juni 2017 05:14 av Anders Björk

Grekland har en imponerande övärld. Det finns någonstans mellan 1 200 och 6 000 öar i Grekland (lite beroende på vilken minimistorlek man använder när man definierar ö). Antalet bebodda öar är någonstans mellan 166 och 227. Som jämförselse har faktiskt Stockholms skärgård cirka 200 bebodda öar. Men de flesta av dessa är förstås betydligt mindre än många av de grekiska öarna.

Det kan vara svårt att veta vilken av Greklands alla öar man ska åka till. I grund och botten handlar det om vilken nivå av turistifiering man kan tänka sig eller vill ha. Vill man inte ha några turister alls ska man bege sig till öar som Hydra, kan man tänka sig lagom med turister kan man åka till öar som Samos och Skopelos. Kan man tänka sig en ö som i stort sätt bara lever för turismen är Skiathos ett bra förslag.

Oavsett vilken ö du väljer kommer du garanterat att få den där härliga grekiska upplevelsen med strand, sol, hav och souvlaki som gör att så många blir förälskade i landet och återkommer varje år.

Lindos på Rhodos

skickad 31 mars 2017 04:10 av Anders Björk

Lindos är en häpnadsväckande och magnifik liten by med bara runt 1 000 invånare. Lindos ligger ungefär i mitten av Rhodos östra kust, cirka fem mil från Rhodos stad. Byn är nästan 4 000 år gammal och en mycket uppskattad by för många av resenärerna till Rhodos med sin pittoreska uppbyggnad, full med små gränder och annat som hör till en typiskt antik stad.

I Lindos finns också en vacker Akropolisklippa med en tempelruin, som inte ska förväxlas med den mer berömda Akropolisklippan i Aten, men likväl en ståtlig och mäktig uppenbarelse som ger utsikt över byn och havet. Vägen upp till Akropolisklippan är också en upplevelse i sig, med en trappa full av antika och romerska efterlämningar. Mariakyrkan i staden är också en av de mest populära byggnaderna.

Naturligtvis finns det även goda bad och sol-möjligheter på den här delen av kusten. Vid en vik precis bredvid byn finns två härliga stränder, den ena med fin sand och den andra av klippsten. Lindos speciella sammansättning med en stark historia och typiska Medelhavsbad gör att många turister dras hit, ett visst nattliv finns, men stämningen är ändå relativt avslappnad.

1-10 of 17